Jaktresa med Sveiobonden – Grand Final

Nu har jag återvänt till mitt snörika Norrbotten där jag hör hemma. Dagarna i Skåne med omvända dygn och jakt har varit kämpiga men med facit i handen ändå värt de.

Snapchat-169079443

Det här med vakjakt genom hela nätter har för mig varit väldigt annorlunda. Vi har ju inga vildsvin här uppe så denna jaktform är för mig väldigt ny och udda. Att sova på pass har jag aldrig varit bra på heller så då blir det extra kämpigt när man närmar sig timmarna mellan 3-5 innan det börjar ljusna och man får se ny dag gry.

Natten mot lördagen som var min sista vaknatt, satt jag en stund på passet ”dansken” sikta på något som visade sig vara en bondkatt. Man har ju inte direkt dom bästa förutsättningarna för grisjakt när man inte har något bättre sikte eller mörkersikte. Det jag har funkar utmärkt för den jakt jag bedriver här hemma alltså i huvudsak mestadels älgjakt.

Sigve kom och hämtade mig strax efter midnatt. Stjärnorna tindrande på himlen och var det enda jag kunde se tydligt i den mörka natten. Vi bytte till ett pass som låg en lite längre bilfärd söderut.

Vi smög längs en hästhage mot de torn vi skulle sitta i resan av natten. Denna gång hade jag Sigves bössa. I mörkerkikaren kunde vi se att vi inte var ensamma där vi satt.

IMG_20171119_000808_952

En sån här syn är verkligen helt otroligt för mig! Här uppe har vi lite glesare mellan både människor och djur 😂 men det är ju vildsvin man får skjuta på natten så vi satt och vänta och vänta. En dovhjort kom fram till åteln och åt majs i säkert 45 min innan den drog vidare. Att bara sitta tyst och skåda de sköna livet är vackert.

Väntade och längtade men ingen gris ville visa upp sig för mig denna natt heller. Svårflörtade djur de där har jag förstått. Tack vare Emil så frös jag inget denna natt. Jag trodde aldrig de skulle hända. Men komiskt nog har en skåning fått ”klä” en norrlänning rätt 😂 jag fick nämligen låna hans übervarma jaktoverall denna natt. Och det tackar jag för! Jag kände mig smidig som en sumobrottare i den. Men ska man bara sitta gäller de att ha de varmt och gott. Tack Emil! 😀👍

Framåt 4-tiden var det jobbigt att hålla sig vaken. Får väl erkänna att jag lånade Sigves axel en kvart eller 2 innan jag kvickna till och gjorde mig skjutklar. Dovhjortarna stod kvar. Spänningen återkom på nytt när gryningen blotta deras närvaro. När klockan slog fritt fram tog jag sikte på en udda dovhjort som var nästan vit som stod väldigt bra till för mig med fin bredsida.

Ingen gris men jätte gärna en till dovhjort har jag inget emot. Jag tog ett djupt andetag och blåste ut till hälften och krama av ett skott. Den sprang några meter innan den stöp. Adrenalinet kom som på beställning. Det kändes bra. Var en bra träff och han stod stilla. Såna gånger vet man att de gick bra. Satt kvar en stund i tornet bara för att se om jag hade chans på en till hjort på de stora öppna fältet. Men dom hade blivit rädda av skottet och började röra sig in mot skogen så de fick vara.

20171122_202834

Min första trofé och första gången jag får smaka på dovhjortskött. Det ska bli gott att servera detta till min familj.

20171122_203150

Jag var verkligen inte peppad på att resa flera mil mitt i natten för ett nytt nattpass när de finns pass mycket närmare där vi bodde. Men Sigve lyckades få mig att följa med ändå. Och det är jag tacksam för idag. Vilken vacker hjort! Och vilken tur att jag sista jaktdagen fick chansen att fälla denna vackra herre. När vi kom hem möttes jag av ett par entusiastiska hjälpsamma karlar som tog ur den och hängde sedan upp den. Tack för hjälpen! 😀

20171118_142609

Åt lite frukost och gick sedan och på mig och sov till typ 14.00! Upp och ned vända dygn är ett faktum när man vakar hela nätter 😂 lördagkväll firade vi här.

20171122_202602

Mitt ute i ingenstans har dom en anläggning med vilda western tema för hela slanten.

20171122_202007

20171122_201805

Vi hade lite tävlingar.

20171118174749_IMG_0770

Bla i bullriding. Som jag verkligen sög på! Såg så enkelt ut! Men de var de sannerligen inte 😂

Pistolskyttet var inte min starka sida heller. Men jag tog inte de så hårt med tanke på att jag fick vara en lycklig tjej över hjorten jag nyss skjutit 😁 men de fanns de som verkligen passade in i rollen cowboy här 😉

20171118180111_IMG_0799

Låt mig presentera André som var med i vårat gäng. Han är singel ladys! 😉👌

20171118175602_IMG_0789

Efter tävlingarna satte vi oss till bords.

20171122_205519

20171118184735_IMG_0810

Åt jätte smarrig mat. Efter de fick man prova på linedance. Hehe! Mätta och belåtna med kvällen begav vi oss hemåt.

Gick ut till slaktboden och tog en skål för den fina hjorten innan vi flådde.

20171118225244_IMG_0826

20171118225250_IMG_0828

Skinnet salta vi och rulla ihop. Det har jag tagit med mig hem och tänkte bereda. Skallen ska även kokas och göras i ordning. Är fint att ta reda på allt ifrån djuret tycker jag.

IMG_20171119_005848_170

Resten av kvällen tillbringa vi i huset. Blev inge mer vakjakt för nästa dag blev resdagen norrut.

Söndag packa vi och städa. Med sorg vinka vi hejdå till nya funna vänner.

Vi gjorde ett nattstopp hos en jaktkompis i mitt jaktlag. Fick god frukost när vi vaknade och påfyllning i termosen för nästa etapp mot Norrbotten. Ju högre upp vi kom ju mer kaos i trafiken vart de. Vilka kontraster! Från grön gräsmatta till flera decimeter med snö! Inge kul köra i med alla trafikolyckor som stoppade vårat flöde. Men så trevligt att vi har vitt och grannt ute nu. Så fantastiskt vackert!

När jag kom hem väntade en sjuk liten pojke med både vattkopper och svinkopper. Stackarn! Så jag som skulle jobba åkte på vabb på en gång. Men efter 10 dagar ifrån honom har vi mycket och ta igen. Så jag klagar inte!

 Men för att summera min jaktresa lite.

Det har varit väldigt spännande och otroligt lärorikt att träffa alla dessa jägare med deras breda kompetens. Jag har verkligen lärt mig så mycket om Vildsvin trots att jag inte fick chansen att skjuta någon. Jag har också förstått att dessa rackare är mer krävande och svårjagade än jag trodde. Det är otroligt smarta djur med skarpa sinnen. 

Vi har fått jätte fint bemötande från alla. Och jag har verkligen fått skratta och ha kul med dessa norrmän och skåningar. Trots att man inte alla gånger hängt med i dilekt och språk så har det gått bra då Sigve snackar bra svenska trots att han är norrman. 😉👌

Passen och åtlarna var välordnade. Vi fick skjuts ut och hämtning så de var aldrig frågan om att gå vilse. 

Jag trodde det skulle vara varmare i Skåne så jag hade för dåliga kläder med mig med. Men de har ändå gått bra. Engångs värme kuddar i skorna och vantarna var min räddning bortsett från natten då Emil lånade ut don overall till mig.

Ni kan läsa om mitt tidigare jaktinlägg från Skåne HÄR

Det har varit ett stort nöje och hedersamt att ha samarbete med SVEIOBONDENS JAKTRESOR

20171122_203720

Jag längtar redan till nästa jakt i Norge! Tyvärr måste jag jobba ihop semesterdagar och pengar för att kunna genomföra detta så de kommer nog att dröja. Men den som väntar på något gott.. finns det ju ett ordspråk som lyder.

Tack för mig.

Väl mött!

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s